generau i jego historie

photo

Temat: Konserwanty i inne cuda (ściąga)
E 200 nieszkodliwy (kwas sorbowy, syntetyczny, dodawany do serów, margaryn)

E 201 nieszkodliwy (sól sodowa kwasu sodowego, sorbinian sodu - syntetyczny, dodawany do serów, margaryn)

E 202 nieszkodliwy (sól potasowa kwasu sorbowego, sorbinian potasu - syntetyczny, dodawany do serów, margaryn)

E 203 nieszkodliwy (sól wapniowa kwasu sorbowego, sorbinian wapnia - syntetyczny, dodawany do serów, margaryn)

E 210 rakotwórczy (benzoesan, syntetyczny, dodatek do napoi gazowanych, majonezów, marynat, konserw owocowych i warzwynych, sałatek)

E 211 rakotwórczy (benzoesan sodu, syntetyczny)

E 212 rakotwórczy (benzoesan potasu, syntetyczny)

E 213 rakotwórczy (benzoesan wapnia, syntetyczny)

E 214 rakotwórczy (benzoesan etylu, p-hydroksybenzoesan etylu i pochodne, syntetyczny)

E 215 rakotwórczy (benzoesan estru etylowego, p-hydroksybenzoesan etylu i pochodne, syntetyczny)

E 216 rakotwórczy (benzoesan propylu, p-hydroksybenzoesan propylu i pochodne, Propylparaben, Nipasol, Solbrol P - syntetyczny)

E 217 rakotwórczy (benzoesan estru propylu, p-hydroksybenzoesan propylu i pochodne, Propylparaben, Nipasol, Solbrol P - syntetyczny)

E 218 rakotwórczy (benzoesan metylu, p-hydroksybenzoesan metylu i pochodne, syntetyczny)

E 219 rakotwórczy (benzoesan estru metylu, p-hydroksybenzoesan metylu i pochodne, syntetyczny)

E 220 niszczy witaminę B 12 (bezwodnik siarki, dwutlenek siarki, syntetyczny; w sokach owocowych i koncentratach, winie, suszonych owocach)

E 221 zakłóca czynności jelit (siarczyn sodu, syntetyczny)

E 222 zakłóca czynności jelit (dwusiarczyn sodu, syntetyczny)

E 223 zakłóca czynności jelit (meta-dwusiarczyn sodu, syntetyczny)

E 224 zakłóca czynności jelit (meta-dwusiarczyn potasu, syntetyczny)

E 226 zakłóca czynności jelit (siarczyn wapnia, syntetyczny)

E 227 zakłóca czynności jelit (dwusiarczyn wapnia, syntetyczny)

E 230 zakłóca czynności skóry (dwufenyl, 1,1'-difenyl, Bifenyl, Diphenyl, syntetyczny; dodawany do owoców cytrusowych (zabezpieczenie skórek przed owadami)

E 231 zakłóca czynności skóry (ortofenylofenol, Dowicide, syntetyczny; dodawany do owoców cytrusowych)

E 232 zakłóca czynności skóry (ortofenyl sodu, syntetyczny, dodawany do owoców cytrusowych)

E 233 zakłóca czynności skóry (2,4-thiaxolyl, Thiabendazol, MK-360, Omnizole, Bovizole, Eprofil, Equizole, Tecto, syntetyczny, dodawany do owoców cytrusowych)

E 236 nieszkodliwy (kwas mrówkowy, syntetyczny, dodatek do ryb wędzonych, surowych soków owocowych)

E 237 nieszkodliwy (mrówczan sodu, syntetyczny)

E 238 nieszkodliwy (mrówczan wapnia, syntetyczny)

E 239 rakotwórczy (heksamina, heksametylenotetraamina, urotropina, syntetyczny)

E 249 szkodzi przy nadciśnieniu (azotyn potasu, syntetyczny, dodatek do wędlin)

E 250 szkodzi przy nadciśnieniu (azotyn sodu, syntetyczny, dodatek do wędlin)

E 251 szkodzi przy nadciśnieniu (azotan sodu, syntetyczny, dodatek do wędlin, serów podpuszczkowych i topionych)

E 252 szkodzi przy nadciśnieniu (azotan potasu, syntetyczny, dodatek do wędlin, serów podpuszczkowych i topionych))

E 260 nieszkodliwy (kwas octowy, syntetyczny lub fermentacyjny, dodatek do marynat: śledzi, grzybów, sałatek)

E 261 nieszkodliwy (octan potasu, syntetyczny, dodatek do marynat: śledzi, grzybów, sałatek)

E 262 nieszkodliwy (dwuoctan sodu, datek do marynat: śledzi, grzybów, sałatek)

E 263 nieszkodliwy (octan wapnia, dodatek do marynat: śledzi, grzybów, sałatek)

E 270 nieszkodliwy (kwas mlekowy)

E 280 nieszkodliwy (kwas propionowy)

E 281 nieszkodliwy (sól sodowa kwasu propionowego)

E 282 nieszkodliwy (sól wapniowa kwasu propionowego)

E 283 nieszkodliwy (sól potasowa kwasu propionowego)

a tu jeszcze barwniki i inne
http://liceum.hm.pl/konserwenty/antyutleniacze.htm
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=21703



Temat: Żywienie
Czy zwracacie w życiu codziennym uwagę na to co jecie, i co Wam to jedzenie dostarcza? Dzisiejsza teoria żywieniowa jest już rozległa i można na jej podstawie zbudować model swojego odżywiania. Oto szereg zaleceń żywieniowych sugerowanych przez dzisiejszy stan nauki:

Ograniczenie spożywania krowiego mleka
Dorosły człowiek nie posiada odpowiednich enzymów, więc mleko powoduje zaburzenia trawienia i jest produktem ciężkostrawnym. Do tego krowie mleko jest często alergizujące, zawiera tłuszcze zwierzęce (które powodują zwiększenie ilości cholesterolu i wypłukiwanie wapnia z organizmu). Z kolei produkty mleczne fermentowane są polecane ze względu na zawarte w nich bakterie.

Ograniczenie białej mąki
Ze względu na rafinację tego produktu, nie zawiera on witamin ani soli mineralnych. Produkty z mąki białej są praktycznie tylko źródłem kalorii - inne składniki organizm musi czerpać z innych źródeł. Dlatego polecane jest spożywanie pieczywa ciemnego.

Ograniczenie cukru
Jest on całkowicie pozbawiony substancji biologicznie czynnych takich jak witaminy, sole mineralne itd. Proces produkcji cukru często używa chlorku wapnia, więc wiadomo jak jest to zdrowe. Dodatkowo, przy okazji cukru: nie wiem czy zdajecie sobie sprawę z idei produktów "bez cukru". To prawda, cukru one nie zawierają, ale słodzone są aspartamem sodu, jednym z najniebezpieczniejszych związków chemicznych używanych w żywności. Szczególnie metanol, jako substancja pomocnicza w otrzymywaniu aspartamu - której pozostałości często znajdują się w aspartamie.

Ograniczenie soli i glutaminianu sodu
Sól sprzyja występowaniu nadciśnienia tętniczego oraz otyłości, powoduje choroby serca, nerek, skóry. Glutaminian sodu jest substancją wzmacniającą smak i zapach, dodawaną do wielu produktów. Spożywanie glutaminianu przez dzieci jest wysoce niewskazane. Spójrzcie na skład produktów, glutaminian jest prawie wszędzie.

Zażywanie dużej ilości ruchu na świeżym powietrzu.
Bierny tryb życia jest bardzo niezdrowy - dlatego należy zażywać ruchu, by utrzymać się w dobrej kondycji (działa to również dobrze na serce). W krajach bardziej dbających o zdrowie obywateli, prowadzi się badania pracowników (np. poprzez liczenie ilości kroków jakie dana osoba robi w ciągu dnia) i koryguje ilość ruchu danej osoby poprzez odpowiednie zalecenia.

Spożywanie nieprzetworzonych produktów, zawierających naturalne witaminy, sole mineralne i inne potrzebne składniki. Przykładowo: warzywa, owoce, ryby morskie, oliwa z oliwek.

Ograniczenie ilości spożywanej kawy i herbaty
Powyższe są korzystne tylko wtedy, gdy spożywamy ich nie więcej niż 2 szklanki dziennie i bez dodawania cukru - wtedy wpływają korzystnie na mózg i układ krążenia. Zielona herbata jest szczególnie polecana, ze względu na pozytywny wpływ na wiele elementów organizmu. Nie wolno pić zimnej herbaty, ze względu na tworzące się w niej niekorzystne substancje.

Ograniczenie spożywania produktów zawierających sztuczne barwniki, konserwanty oraz inne syntetyczne dodatki. Szczególnie należy wystrzegać się następujących substancji:E 127 Erytrozyna, E 131 Błękit patentowy, E 142 Zieleń S, E 211 Benzoesan sodu, E 221 Siarczyn sodu, E 250 - E 252 Azotyny i azotany sodu i potasu, E 310 Galusan propylu, E 320 Butylohydroksyanizol (BHE), E 321 Butylohydroksytoluen (BHT), E 330 Kwas cytrynowy, E 338 Kwas fosforowy, E 621 Glutaminian sodu, E 951 Aspartam, E954 Sacharyna.

Dodatkowo, należy jeść dużo:
Brokuł, czosnku, jagód, łososia, orzechów, pomidorów, szpinaku, ziaren zbóż.

Czy cena produktu jest jedynym wyznacznikiem dla was do jego kupna? Przyznam, że posiadam w podręcznym organizerze listę substancji "E" i sprawdzam co kupuję, niestety wiele produktów zawiera substancje zakwalifikowane jako szkodliwe lub nawet rakotwórcze. Zwracacie uwagę czy bierzecie jak leci ? Mam nadzieję że powyższy wywód przyda się Wam oraz wyjdzie Wam na zdrowie...
Źródło: scientist.pl/viewtopic.php?t=924


Temat: E - dodatki
Może komus się przyda jak bedzie chciał sprawdzić jakie E !!!! mu zaszkodzi
E102 Tartrazyna - w warzywach konserwowych, napojach winopochodnych - może wywołać reakcje alergiczne u astmatyków i osób uczulonych na kwas acetylosalicylowy; trudności z oddychaniem, wysypkę na skórze i zaburzenia w widzeniu
E104 Żółcień chinolinowa -w napojach winopochodnych, dżemach, galaretkach produktach owocowych, także w niskokalorycznych
- podejrzewa się, że powoduje reakcje alergiczne. Testy na szczurach wykazały, że po podaniu czystej chinoliny powstają nowotwory wątroby
E110 Żółcień pomarańczowa-w napojach winopochodnych marmoladach, produktach owocowych, także w niskokalorycznych - może wywołać reakcje alergiczne; szczególnie u osób wrażliwych na kwas acetylosalicylowy. Podczas testów na szczurach duże dawki wywołały nowotwory nerek.
E123 Amarant - do barwienia likierów, wina, ikry rybiej - może wywołać reakcje alergiczne. W testach na zwierzętach stwierdzono wpływ substancji na odkładanie się wapnia w nerkach.
E127 Erytrozyna - do barwienia wiśni koktajlowych lub kandyzowanych - może wywołać reakcje alergiczne. Może także uwalniać jod i upośledzać funkcje tarczycy, w testach na zwierzętach stwierdzono przypadki nowotworów tarczycy.
E 150c Karmel amoniakalny - w chlebie słodowym, piwie, occie, alkoholach, warzywach w occie, oleju, przetworach zbożowych, dżemach, galaretkach, marmoladach, także w niskokalorycznych, kiełbasach, pasztetach - w testach na zwierzętach duże dawki powodowały obniżenie liczby białych ciałek krwi
E 150d Karmel amoniakalno-siarczynowy -w chlebie słodowym, piwie, occie, alkoholach, warzywach w occie, oleju lub solance (z wyjątkiem oliwek), przetworach zbożowych, dżemach, galaretkach, marmoladach, także w niskokalorycznych, kiełbasach - może zawierać toksyczne związki; podczas testów na zwierzętach stwierdzono przy dużych dawkach zmiany w obrazie krwi i skurcze mięśni E154 Brąz FK - występuje w przetworach rybnych. W dużym stężeniu może odkładać się w nerkach i naczyniach limfatycznych oraz wywoływać alergie.
E174 Srebro - na powierzchni drażetek i słodyczy, barwi likiery - już po zjedzeniu kilku gramów może dojść do zatrucia. Odkłada się w tkankach.
E175 Złoto - na powierzchni drażetek i słodyczy oraz do barwienia likierów - skutkiem ubocznym mogą być zaburzenia w obrazie krwi
E 214 Ester kwasu p-hydroksybenzoesowego - konserwant na powierzchni suszonych przetworów mięsnych, w wyrobach cukierniczych z wyjątkiem czekoladowych, żywności dietetycznej. Może wywołać reakcje alergiczne. W testach na zwierzętach zauważono, że ma działanie odurzające, może wywoływać skurcze mięśni
E220-E228 Dwutlenek siarki i siarczyny - konserwanty i przeciwutleniacze - w kiełbasie, herbatnikach, kaszy jęczmiennej, wyrobach z ziemniaków, warzywach suszonych i przetworzonych, przetworach grzybowych, przyprawach, dżemach, galaretkach, marmoladach, syropach, alkoholach, occie.Mogą wywołać astmę, bóle głowy, podrażnienie układu trawiennego, mdłości E230,E231,E232Bifenyl,ortofenylofenol, ortofenylofenolan sodu - konserwanty wykorzystywane do spryskiwania owoców cytrusowych. Robotnicy pracujący przy tych związkach narzekają na mdłości i wymioty. Substancje te mogą wywoływać alergie
E 235 Natamycyna - konserwant. Występuje na powierzchni serów twardych, półtwardych, półmięk-kich, suszonych i peklowanych wędlin. Przy podaniu dużych ilości może wystąpić podrażnienie nerek E249, E250 Azotyn potasu, azotyn sodu - konserwanty. Występują w peklowanym mięsie
i peklowanych produktach mięsnych oraz konserwach mięsnych. Związki te mogą utrudniać transport tlenu przez krew oraz wywołać tworzenie się rakotwórczych nitrozoamin.
E284, E 285 Kwas borny, boraks- w kawiorze - przy spożyciu dużych ilości może podrażnić nerki
E 310 Galusan propylu - przeciwutleniacz. Znajduje się w tłuszczach roślinnych i oleju, chrupkach, mieszankach ciast, sosach, zupach, mleku w proszku, suszonym mięsie, przetworzonych orzechach, przyprawach, gumie do żucia. Po spożyciu możliwe bóle żołądka, komplikacje szczególnie u astmatyków i osób uczulonych na aspirynę. Nie wolno dodawać do pożywienia dla dzieci i niemowląt
E320 Butylohydroksyanizol(BHA)-przeciwutleniacz-w sosach, zupach, mleku suszonym mięsie, przetworzonych orzechach, przyprawach, gumie do żucia. Może wywoływać reakcje alergiczne; wzrost zawartości lipidów i cholesterolu we krwi. U zwierząt doświadczalnych po jego podaniu stwierdzono powstanie wrzodów dwunastnicy. Nie wolno dodawać do pożywienia dla dzieci i niemowląt
E 400 Kwas alginowy - substancja zagęszczająca i żelująca. Znajduje się w dżemach, galaretkach, marmoladach. Może upośledzać wchłanianie substancji mineralnych oraz obniżyć poziom składników mineralnych w organizmie
E 406 Agar - substancja zagęszczająca i żelująca. Znajduje się w dżemach, galaretkach, marmoladach. Może upośledzać wchłanianie substancji mineralnych oraz obniżyć poziom składników mineralnych w organizmie
E 416 Guma karaya - substancja zagęszczająca i stabilizator. Jest w chrupkach zbożowych i ziemniaczanych, w powłokach orzechów, nadzieniu i polewach do wyrobów cukierniczych, likierze jajecznym, gumie do żucia, aromatach. Może upośledzać wchłanianie substancji mineralnych, np. wapnia
E 432-E 436 Polioksyetylenosorbitany - emulgatory. Używane w produkcji delikatnych wypieków, lodów, deserów, sosów, zup. Mogą ułatwiać wchłanianie szkodliwych substancji rozpuszczalnych w tłuszczu
E 554 Krzemian glinowo-sodowy - substancja przeciwzbrylająca. Znajduje się w serach, przyprawach, gumie do żucia, ryżu, na powierzchni kiełbasy. Spożycie może prowadzić do schorzeń spowodowanych odkładaniem się glinu w organizmie. Kumulowanie się glinu w organizmie może wywołać chorobę Alzheimera.
E 555 Krzemian glinowo-potasowy - substancja przeciwzbrylająca. Występuje w serach, przyprawach, gumie do żucia, ryżu, na powierzchni kiełbasy. Niewskazany dla chorych na alzheimera E 491 -E 495 Polistearyniany sorbitanu -emulgatory - w nadzieniu do wyrobów cukierniczych, polewach, pieczywie, marmoladzie, zabielaczach do napojów, lodach, deserach, drożdżach, gumie do żucia, dietetycznych środkach spożywczych - testy na zwierzętach wykazały uszkodzenia organów wewnętrznych, biegunki i kamienie w pęcherzu
E 999 - Ekstrakt kwilai - środek pianotwórczy - wykorzystywany przy produkcji piwa imbirowego, napojów orzeźwiających, bezalkoholowych - zawiera toksyczne saponiny; dawniej stosowanie ich było zabronione. Odradza się spożywanie
Źródło: Dziennik Ustaw; Federacja Konsumentów
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=91