generau i jego historie

photo

Temat: rozpoczynam leczenie
rozpoczynam leczenie
Witam,
Zrobiłem badania wyniki następujące: TSH 0,566 (0,4-4,0);
FT4 1,31 (0,8-1,9); FT3 3,98 (1,5-4,1). "USG tarczycy: tarczyca w całości
powiększona. Echogeniczność tkanki gruczolowej rownomierna, bez istotnych
zaburzeń perfuzji w badaniu Dopplerowskim. W środkowo-dolnej części płata
prawego widoczny jest konglomerat guzków litych do 19x16 mm, z
makrozwapnieniami, z niewilkimi naczyniami na obwodzie i we wnetrzu - zmiany
koloidowe. Po stronie lewej podobny guzek 10 mm w gornej części płata, w
srodkowo-bocznej części guzek 19x18 mm, z wyrażnymi naczyniami we wnętrzu -
BCI? W dolnym biegunie płata guzek płynno-lity 24x20 mm. Podobny guzek 21x16
mm w dolnej części cieśni. " Jednym z guzków zaniepokoił się dr. robiący
usg - prosił powtórzyć usg za pół roku w celu sprawdzenia czy guzek nie
powiększa się i wówczas zrobić biopsję. Wizyta u endo we wtorek. Co oznacza
skrót w opisie usg - "BCI?" ; Kiedy robi się przeciwciała TPO i TG czy ja już
powinienem zrobić te badania?; Czy na wizyte we wtorek do endo powinienem
zrobić Rtg klatki i serca - duży obrazek?; Czy taki wynik to może byc
wskazanie na nadczynność? Z objawów ktore najbardziej mi dokuczają to duża
potliwość, nerwowość, ale mam nadwagę, dobra przemiana materii, ale bez
biegunek. Będę wdzięczny za wszelkie info na ten temat. Pozdr. Grzegorz

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,25086679,25086679,rozpoczynam_leczenie.html



Temat: Czekać, czy rozpocząć leczenie?
Czekać, czy rozpocząć leczenie?
Witam, bardzo proszę o opinie odnośnie mojego przypadku:

TSH – 0,876 (0,4 – 4,0) – 13%
FT3 – 3,01 (1,8 – 4,2) – 50%
FT4 – 1,46 (0,8 – 1,9) – 60%
ATPO – 126 (35)
ATG - 5854 (40)

USG – tarczyca niepowiększona, asymetryczna, dwupłatowa.
Płat prawy 44x21x19mm, płat lewy 46x16x16mm. Cieśń 3-5mm.
W płacie lewym pojedynczy guzek o mieszanej echo strukturze.
W płacie prawym dwa hipogeniczne guzki śr. po ok.10mm.
Węzły chłonne szyjne niepowiększone.

BIOPSJA - widoczne w rozmazie zaaspirowanej treści eozynofilnej,
grupy typowych tyreocytów przemawiają za zmianą o charakterze
łagodnym typu: nodulus adenomatosus z cechami zwyrodnienia
koloidowego.
Pani dr endo stwierdziła, że nie jest potrzebne leczenie, natomiast
tarczycę trzeba będzie obserwować (za dwa miesiące TSH i za pół
roku USG).
Dla potwierdzenia zdania pani dr wybrałam się do innej endo.
Ta z kolei powiedziała, że jestem w fazie eutyreozy i przepisała
Euthyrox 25 (na początek pół tabletki przez 10 dni).
Dodam jeszcze, że od dłuższego czasu czuję się źle – zmęczenie
do bólu, senność, nerwowość, zawroty głowy...
Pozdrawiam.

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,81992461,81992461,Czekac_czy_rozpoczac_leczenie_.html


Temat: borelioza i kłopoty z tarczycą
robiłam dziś nowe wyniki i usg
od 28.01.09 jestem na dawce letroxu 75
od 13.03.09 skończyłam brać selen
i efekt jest nastepujący:
fT4 1,58 (norma 0,8-1,9) tj. 70,9%
fT3 2,63 (norma 1,8-4,2) tj. 34,6%
TSH 0,044 (norma 0,4-4) tj. -9,9%
ferrytyna 54,6 (norma 5-148) tj. 34,7%

natomiast opis usg:
tarczyca w całości powiększona ze znaczącą asymetrią wielkościową miąższości
płatów - wymiarze głębokim płata prawego 23mm, szerokości 25mm, długości 57mm,
objętości V=15,72ml, płata lewego odpowiednio 17*15*44, V=5,24ml
przyciesniowo od strony płata prawego widoczny jest stary, hipogeniczny guzek
lity, wielkości 19*8mm, zawierający dość masywne zwapnienie, wielkości 8*3mm
w dolnym biegunie płata lewego widoczny jest koloidowy obszar hipogeniczny,
wielkości 10*5mm. Pozostały miąższ tarczycy nie wykazuje zmian ogniskowych.
okoliczne węzły chłonne szyjne niepowiększone.

opis lewego płata zgadza się z poprzednimi, ale prawy, oprócz tego że jest za
duży, to tak jakby zmienił kształt (?).

W kwestii wyników - znowu bardzo spadło TSH i zmieniły sie proporcje między ft3
i ft4, skaczą mi te wyniki w różne strony pomimo, że dawka ciągle idzie w górę,
nie umiem ustalić jakiejś prawidłowości.
Jeśli chodzi o objawy jest dobrze, tylko marznę dalej, ale już naprawdę zaczynam
czasem się zastanawiać czy nie ma innej tego przyczyny niż tarczyca, bo to
jedyny objaw, który się nie cofnął od czasu rozpoczecia leczenia.


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,71481330,71481330,borelioza_i_klopoty_z_tarczyca.html


Temat: "utajona" nadczynność tarczycy?
Po trzeciej dawce Bisocardu (1/2 tabletki) - cisnienie spadło do 90/60 puls 69!
Głowa mi pęka! Odstawiam!
Endokrynolog na którego miałam namiary - na urlopie!
Może polecicie innego! Mieszkam w Warszawie - Gocław.
Badanie USG:
Tarczyca nieznacznie powiększona, ruchoma, elastyczna.
Wymiary płata prawego 18 x 22 x 53 mm, obj. 11,2 ml.
Wymiary płata lewego 17 x 20 x 56 mm, obj. 10 ml.
W dolnym biegunie płata otorebkowany guzek o cechach zwyrodnienia koloidowego o
wym. 23 x 15 mm. Na pograniczu prawego płata i cieśni guzek o cechach
zwyrodnienia koloidowego dl. do 5 mm, w części środkowej płata prawego
hiperechogeniczny guzek 9 x 6,5 mm. Poza tym w obu płatach pojedyncze drobne
hipoechogeniczne guzki dł. do 4 mm. Tchawica bez zwężeń i przemieszczeń.
Okoliczne węzły chłonne niepowiększone.

Badanie cytologiczne:
Pośród elementów morfotycznych krwi i koloidu stwierdza sie pojedyncze
skupienia komórek nabłonka gruczołowego tarczycy bez cech atypii.
Całość obrazu odpowiada zmianom degeneracyjnym charakterystycznym dla wola
guzowatego.

To badania z listopada ubiegłego roku. Endokrynolog wyznaczył kontrolną wizytę
za rok! Żadnego leczenia! Nic!
Co o tym sądzicie?
Może ktoś poleci dobrego endokrynologa (prywatnie)!
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,14240371,14240371,_utajona_nadczynnosc_tarczycy_.html


Temat: Nadczynność tarczycy i badania wykluczające nowotwór.
Dnia Sun, 13 Feb 2005 14:19:37 +0100, agga_s napisał(a):


 a w jaki sposob np.?Bo to ze jestem , blada , chuda i szybka czyli chyba
objawy  nie przeszkadza mi.(...) Bardzo by mi zalezało na konkretach
- w jaksposob taki brak leczenia moze sie odbijać na organizmie.


przy nadczynności tarczycy cała maszyneria metaboliczna organizmu
pracuje na zwiększonych obrotach - możesz mieć podwyższony poziom
cukru we krwi, bo Twoje rezerwy energetyczne są w stanie permanentnej
mobilizacji, możesz być osłabiona, możesz nabawić się osteoporozy i
kamieni nerkowych ze względu na mobilizację zapasów wapnia
zgromadzonego w kościach (jest on z nich "wypłukiwany" do osocza,
wydalany przez nerki w nadmiarze), mogą wystąpić skurcze dodatkowe
serca, migotanie przedsionków lub poważniejsze nawet zaburzenia rytmu,
różnica między ciśnieniem skurczowym a rozkurczowym jest większa niż
w normie - układ naczyniowy jest niepotrzebnie obciążony.

w skrajnych przypadkach (operacja, poważna choroba) może dojść do
przełomu tarczycowego - niewydolności krążenia, niewydolności kory
nadnerczy (produkują hormony niezbędne do życia), śpiączki i śmierci.

to są konkrety.


| nie każdy guzek tarczycy jest guzkiem nowotworowym,
no tak ale z tego co pamietam to pani jak mi badała tarczyće dotykowo to to co
wyczuwała nazywała galaretką czy też jakos tak wa to w istocie chyba sa jakiies
guzki?


najprawdopodobniej "pani" wyczuła torbiele koloidowe, one też mogą
złośliwieć, dlatego przy wykryciu takiej zmiany "pani" powinna Cię
skierować na biopsję aspiracyjną - wyciągnięto by (bezboleśnie!)
trochę tej galaretki i sprawdzono by (z dość dużym
prawdopodobieństwem), czy nie ma tam raka.

czy będzie to miało dla Ciebie jakieś znaczenie jeśli napiszę, że
nowotwór może się rozwinąć w 0,2% torbieli koloidowych? to rzadko,
prawda, nigdzie nie jest jednak powiedziane, że nie jesteś akurat tym
0,2 procentem, mówiąc brzydko.

zadbaj o wykonanie odpowiednich badań - hormony (tsh, fT3, fT4), usg,
biopsja, scyntygrafia - skutki nadczynności o których napisałem to raz,
niewyjaśniona do końca natura wybadanej "galaretki" - to dwa.

powodzenia,
piotr


Źródło: topranking.pl/1851/nadczynnosc,tarczycy,i,badania,wykluczajace.php


Temat: jak długo czeka się na wynik histop.?

Hashi-tess, dziękuję za przypomnienie- tylko już nie wiem w końcu, w
którym wątku mam pisać. Dopiszę jeszcze klika słów w tym wątku, ale
potem wrócę do tego pierwszego.

iwonagos,
Moja pierwsza biopsja była robiona jakoś rok temu. Wynik był ok-
guzek koloidowy,ale duży bo 23 mm. Endo dawał mi eutyrox 12,5 mg w
celu jego zmniejszenia. Guzek zmniejszył się do 6mm - ale jak mówił
lekarz prawdopodonie po biopsji, dzięki której pobrano też płyn z
guzka. W przeciągu roku guzek rósł. ja to czułam. W końcu druga
biopsja wykazała podejrzenie guzka pecherzykowego. Na lewym płacie
jest tylko 1 guzek pęcherzykowy, a na prawym zgodnie z opisem usg 2
guzki 6 i 7mm (już nie pamiętam dokładnie, musze spojrzeć na wyniki).
Co zrobi z tym chirurg, to się dowiem po operacji, bo jak mówił - to
się okaże podczas operacji
Takze cieszę się, że operacja coraz bliżej - nie mogę już się
doczekać. Organizacja życia rodzinnego trwa. Ja mam małego synka -3
lata kończy w styczniu. Rozumiem Twoje lęki, zwłaszcza że karmisz
piersią. W razie operacji będziesz musiała takiego malucha zostawić
w innych rękach..To trudne dla wszystkich, ale mam nadzieję, ze
jakoś to się ułoży. Wiem jedno, że nie ma co zwlekać z operacją.
Tyle tylko, że szkoda mi zamieniać zdrową hormonalnie tarczycę
(chyba bo wyników tak naprawdę nie przedstawiłam jeszcze) na
syntetyk, z którym wcale nie będzie tak łatwo. Zwłaszcza jeśli to
będzie połaczone z leczeniem onkologicznym buuuu.....

Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Pozdrawiam i już będę pisać w moim
pierwszym założonym wątku.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,103758563,103758563,jak_dlugo_czeka_sie_na_wynik_histop_.html


Temat: nowa z hasi( ?) wyniki i interpretacja
czarnakitka napisała:

> Witam Was i proszę o radę: 4 cztery lata temu zbadałam tarczyce z
> powodu wypadających wlosów i wyszło:
> ft4 93,4% normy
> ft3 28,14 %,
> tsh 1,44 (0,27 - 4,2)

Masz przy normalnym TSH wysokie fT4 i stosunkowo niskie fT3.
Przy samym Hashimoto TSH najczesciej (ale nie zawsze) jest podwyzszone a fT3 i
fT4 bardzo niskie.

> ATPO > 5 ( > 35)

Nie zawsze musza byc podwyzszone. Jak tarczyca jest bardzo pomniejszona to moze
ich nie byc wcale.

> tarczyca objętość 4,5 ml

Bardzo mala tarczyca tak jak u Ciebie moze byc tylko z powodu Hashimoto.

> Endo kazał zostawić bo nie przekroczyło normy, a tarczyca mała bo ja
> jestem drobna ( 45 kg, 160 cm, 23 lata obecnie).

Czy jestes tak drobna jak dziecko przedszkolne?
Jakos wzrost 160cm tego nie pokazuje.
A dlaczego wazysz 45kg przy wzroscie 160 to nie zainteresowalo endokrynologa?

> Obecne badania z
> listopada 2009:
> tsh 0,808 ( 0,27-4,2)
> ft3 43,59%
> ft4 44%

Aktuale wyniki pokazuja ze fT4 jest duzo nizsze ale tez i nizsze jest TSH.

> ferrytyna 9 ( 10 -291)

Bardzo niska i powinnas miec uzupelniane zelazoale dopiero po wyjasnieniu cojest
z tarczyca i po rozpoczeciu leczenia.

> tarczyca prawy 16x13x23mm
> lewy 12x9x24 mm
> z obliczen wynika ze ma 3,6 ml, w usg echogeniczność w normie

Tarczyca jeszcze bardziej zmalala.

> prócz 2 koloidowych guzków)

Jak duze sa te guzki? Byly one diagnozowane?
Przy takich wynikach jak tutaj przedstawilas warto by bylo je zdianozowac -
zrobic scyntygrafie (tylko z technetem) tarczycy i/albo biopsje tych guzkow.
Moze tak byc ze ktos ma Hashimoto (na co wskazuje zanik tarczycy) a do tego ma
guzki nadczynne ktore powoduja wyrownanie hormonow i wtedy nie ma niedoczynnosci
tak jak przy samym Hashimoto.

>i unavzynienie tez w normie.
> Czy powinnam dostować hormony, by wyłączyć moją tarczyce?

Raczej nie do momentu wyjasnienia co jest przyczyna ze przy tak malej tarczycy
masz normalna produkcje hormonow fT3 i fT4.
Z tego powodu warto tez zrobic przeciwciala TRAB.
I oczywiscie jak pisalam wyzej scyntygrafie tarczycy i biopsje.
Poszukac dobrego lekarza ktory nie bedzie uwazalze kobieta ze wzrostem 160cm
moze miec tarczyce wielkosci dziecka przedszkolnego.

> Narazie biorę żelazo.
Dopoki nie zaczniesz leczenia tarczycy to uzupelnianie niedoborow mija sie z celem.

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,105170883,105170883,nowa_z_hasi_wyniki_i_interpretacja.html


Temat: Czy mam problem z tarczycą? Proszę o pomoc!
Witaj Alikaki
Biegunki - przypuszczam ze karmisz i pijesz mleko z tego powodu.
Sama tez nie moglam nigdy pic mleka bo po najmniejszej jego ilosci mialam biegunki.
Karmic mozna tez i bez picia mleka (przeszlam przez to tez i karmilam prawie do
roku). Zamiast picia mleka zeby sie tworzyl pokarm potrzeba tylko jesc duzo
innego bialka (mieso, jajka, ryby) i odpowiednio duzo pic (ale nie mleka).
Sprobuj przynajmniej przez dwa tygodnie wykluczyc z pozywienia wszystkie
produkty mleczne i wszystko co zawiera mleko (laktoze) i zobaczysz czy sie
poprawi z tymi biegunkami.
Jesli chcesz koniecznie pic mleko to poszukaj w Tesco mleka bez laktozy.
Nidobor zelaza - mozna stwierdzic badajac ferrytyne. Poziom zelaza nie pokazuje
czy sa niedobory bo poziom jego we krwi jest tylko odzwierciedleniem tego jak
duzo w danym dniu zjadlas miesa (poczytaj watek o niedoborze zelaza).
Wez pod uwage to co napisala Aleksandra_01 i szukaj endokrynologa ktory zacznie
Cie leczyc.
Ten jeden plat ktory jest mniejszy, nie zrobil sie mniejszy "przez noc". Ta
choroba musi juz troche trwac.
Ginekologa pomimo ze jest specjalista endo nie masz za "mocnego" jesli nie wpadl
na to co moze Tobie dolegac.
Radiologa niestety tez nie - pomierzyl wprawdzie tarczyce ale nie napisal
jasnego rozpoznania.
Mysle ze z corka chodzisz do tego samego radiologa i dlatego ma stwierdzone
guzki koloidowe.
Moze sprobuj kiedys w przyszlosci zrobic kontrolne USG sobie i corce u innego
lekarza.
Jak bedziesz u endokrynologa to nie zapomnij powiedziec ze w rodzinie jest wiele
osob z chora tarczyca.
Czynniki genetyczne maja duze znaczenie w przypadku choroby Hashimoto.
Rosteda
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,91225888,91225888,Czy_mam_problem_z_tarczyca_Prosze_o_pomoc_.html