generau i jego historie

photo

Temat: USG tarczycy i co dalej?


----- Original Message -----
From: "mk" <mar@neostrada.pl
To: <pl-sci-medyc@newsgate.pl
Sent: Thursday, September 22, 2005 10:03 PM
Subject: USG tarczycy i co dalej?

Witam

"Gruczoł tarczycowy symetryczny, położony na szyi, nie przemieszcza
tchawicy, o zaburzonej echostrukturze z drobnymi zmianami
hipoechogenicznymi
o śr. ok. 1-2mm. W dolnym biegunie płata lewego widoczna jest zmiana
guzowata ze zwapnieniem o śr. ok. 6mm."

Mam typowe (wręcz książkowe) objawy nadczynności tarczycy, jednak poziom
hormonów w normie.
Endokrynolog nie podjął leczenia tzn. nie przepisał leków i nie skierował
na
dodatkowe badania.
W związku z tym pytania: czy powinienem poszukać innego lekarza, czy wynik
USG (i moje samopoczucie) wskazuje na potrzebę leczenia?
Pozd. grupowiczów MK.

Mam podobne schorzenie, z tym, że mój guzek ma 8,1mm, poziom hormonów w


normie ,od trzech lat jestem leczona przez endokrynologa, przyjmuje Letrox ,
na początku leczenia , 25 mg, obecnie 50mg, ponadto, co roku mam wykonywaną
biopsję . Pozdrawiam. Lucyna




--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.sci.medycyna


Źródło: topranking.pl/1851/usg,tarczycy,i,co,dalej.php


Temat: Hashimoto?
Hashimoto?
Cześć! Miałam wczoraj Usg i lekarz podejrzewa Hashimoto. Tarczyca jest
niepowiększona, o obniżonej echogeniczności (??), w lewym płacie guzek 6mm,
wg lekarza zwyrodnieniowy. Objawy jednak mam nadczynnościowe, Tsh coraz
gorsze (0,04), fT3, fT4 w górnej granicy normy. Myślałam, że Hashimoto to
niedoczynność, a G-B nadczynność. Wiem, że tylko lekarz może postawić
diagnozę, ale wizytę mam dopiero pod koniec grudnia. Czy te zwyrodnienia
świadczą o Hashimoto?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,32041612,32041612,Hashimoto_.html


Temat: dziury w pamięci
Proszę napisz mi w jaki sposób dowiedziałaś się że masz guza tarczycy ,czy
przez badanie usg ? i czy miałaś biopsję .Ja mam guzka na prawym płacie
tarczycy wym.10mm x 6mm. Dowiedziałam się o nim przypadkowo podczas usg
przepływów szyjnych .Mam zrobić biopsję -bardzo się tym martwię .Miewam podobne
objawy do opisanych przez Ciebie tzn.zmiany nastroju ,rozdrażnienie . Z góry
dziekuję za odpowiedź .
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,18470444,18470444,dziury_w_pamieci.html


Temat: Co mi jest?
Co mi jest?
Jestem nowa na Waszym forum . Miałam dotychczas takie badania:
1.Wynik TSH - 3,48 u/u/ml w styczniu 2005r.
2.USG tarczycy: prawy płat o wym.20x23x51 z guzkiem hyperechogenicznym z obwódką śr.6mm
Lewy płat o wym. 18x18x38mm. W obu płatach drobne zwłónienia i zwapnienia. W lewym płacie guzek hyperechogeniczny o śr. 6mm. Cieśń szer.7,3mm z guzkiem hhypoechogenicznym śr.6mm. - badanie w styczniu 2005r.
3.Biopsja tarczycy wykazała: W placie prawym małe płaty z tyreocytów bez cytologicznych cech złośliwości i liczne komórki limfoidalne. Brak koloidu. Cieśń-płaty tyreocytów z cechmi metaplazji oksyfilnej. W tle liczne komórki limfoidalne i erytrocyty. Brak koloidu - wynik luty 2005r.
4.P.ciała anty TPO - 792 U/ml - wynik z maja 2005
Po tym wyniku TPO lekarz z poradni tarczycowej właczył leczenie EUTHYROX 25mg 1 raz dziennie.
Co mi jest? Niedoczynność?
Do kontroli mam zgłosić sie w sierpniu z wynikiem TSH
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,23958708,23958708,Co_mi_jest_.html


Temat: czy dieta może mieć wpływ na poziom TSH?
Byłam na USG. Nie ma guzków, tarczyca ogólnie powiększona
Wymiary Płat prawy o wym.22,5*19,5*61mm
Płat lewy o wym. 18*21*60mm
Cień szerokości 6mm
Płat prawy i lewy o nieco wzmożonej, jednorodnej echogeniczności, bez zmian
ogniskowych.
Węzły chłonne szyjne niepowiększone patologicznie.
dgn. Struma simplex.(wole proste)
i wynik FT4 -1,05 (norma 0,8-1,9) i FT3 3,41 (norma 1,8-4,2) czyli w normie.
Pani doktor chciała dać mi jakieś tabletki(które nie są na tarczycę) ze względu
na TSH, ale ponieważ obniżają ciśnienie to ich nie dostałam. Pani doktor
powiedziała że mimo że nie ma guzków, to może trzeba będzie zrobić operację za
kilka lat. Czy wiecie, czy ta powiększona tarczyca, to taki problem? Faktycznie
że mam mały opór przy przełykamiu, to może być od tego?


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,25663935,25663935,czy_dieta_moze_miec_wplyw_na_poziom_TSH_.html


Temat: Czy to coś poażnego?
Czy to coś poażnego?
Badania z dnia: 19.01.2006r.
Tarczyca położona typowo dwupłatowa
Płat prawy o wym:12x10x31mm V=2ml
Płat lewy o wym: 17x12x33mm V=3,5ml
Cieśni 1,5mm
W prawym płacie torbiel bezechowa przestrzeń o śr. 3,5mm o charakterze zmiany
torbielowatej.
Płat lewy bez zmian ogniskowych.


Badania z dnia: 16.10.2006r.

Płat lewy o wym: 38x17x13mm V=4,1ml
Płat prawy o wym: 41x17x12mm V=4,4ml

Oba płaty gruczołu tarczycy niepowiększone. Wprawym płacie widooczna jest
pojedyńczy torbiel wielkości 6mm. W lewym płacie guzek średnicy ok.9mm o
obniżonej echogenicznosci dobrze ograniczony od otoczenia,odpowiadający
gruczołowi.
Poza tym płat tarczycy bez zmian ogniskowych.


Lekarz ogólny po obejrzeniu drugich wyników skierował mnie do poradni chorób
tarczycy.
W pierszym badaniu nie wykryto guzka a 10 miesiecy pozniej guzek jest
wielkosci 9mm czy nie za szybko rosnie?
Torbiel na tarczycy też się powiekszył.
Czy to normalne że płaty tarczycy tez sie powiększyły?
Czy bedzie potrzebna biopsja przy tak małym guzku?
Czy to moze byc cos powaznego?
Prosze odpowiedzcie mi na moje pytania.
Dziękuje
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,50560337,50560337,Czy_to_cos_poaznego_.html


Temat: Euthyrox a guzki tarczycy
Euthyrox a guzki tarczycy
3 lata temu wybadałam sobie guzka tarczycy. Moja 1 lekarka zleciła wykonanie
USG- 1cm i biopsji była ok. Wiosną zmieniłam lekarza. Kolejne USG - 1 guzek
1,8 drugi 6mm. Lekarka jeszcze przed wynikiem biopsji przepisała mi Eutherox
N75. Biopsja wskazała Tumor Follicularis. TSH 0,016 przy normie 0,38-4,0 po 4
miesiacach zazywania (zawsze było w normie) Czekam na operacje, lekarka
kazała odstawić Eutherox choć chirurg nie widział przeciwskazań. Dlaczego
dostałam tak mocna dawkę i czy po operacji Eutherox będę miała dalej zażywać.
Nie bardzo to rozumiem. Dodam jeszcze że były to jedyne badania jakie kazano
mi zrobić
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,51250316,51250316,Euthyrox_a_guzki_tarczycy.html


Temat: Prosze o rade
Prosze o rade
> Badania z dnia: 19.01.2006r.
> Tarczyca położona typowo dwupłatowa
> Płat prawy o wym:12x10x31mm V=2ml
> Płat lewy o wym: 17x12x33mm V=3,5ml
> Cieśni 1,5mm
> W prawym płacie torbiel bezechowa przestrzeń o śr. 3,5mm o charakterze
zmiany
> torbielowatej.
> Płat lewy bez zmian ogniskowych.
>
>
> Badania z dnia: 16.10.2006r.
>
> Płat lewy o wym: 38x17x13mm V=4,1ml
> Płat prawy o wym: 41x17x12mm V=4,4ml
>
> Oba płaty gruczołu tarczycy niepowiększone. Wprawym płacie widooczna jest
> pojedyńczy torbiel wielkości 6mm. W lewym płacie guzek średnicy ok.9mm o
> obniżonej echogenicznosci dobrze ograniczony od otoczenia,odpowiadający
> gruczołowi.
> Poza tym płat tarczycy bez zmian ogniskowych.
>
>
> Lekarz ogólny po obejrzeniu drugich wyników skierował mnie do poradni
chorób
> tarczycy.
> W pierszym badaniu nie wykryto guzka a 10 miesiecy pozniej guzek jest
> wielkosci 9mm czy nie za szybko rosnie?
> Torbiel na tarczycy też się powiekszył.
> Czy to normalne że płaty tarczycy tez sie powiększyły?
> Czy bedzie potrzebna biopsja przy tak małym guzku?
> Czy to moze byc cos powaznego?
> Prosze odpowiedzcie mi na moje pytania.
> Dziękuje
Mam juz wyniki TSH

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,52172475,52172475,Prosze_o_rade.html


Temat: USG tarczycy - wyniki
USG tarczycy - wyniki
Prosze o interpretacje:

"tarczyca dwuplatowa. Płat prawy 22x19x48mm, lewy 24x16x45mm, cieśń 6mm. W
płacie prawym guzek normoechogeniczny ze zwyrodnieniem torbielowatym
7,1mmx5,2mm. Echostruktura pozostałego miąższu jednorodna. Węzły chłonne
naczyń szyjnych niepowiekszone."


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,52620758,52620758,USG_tarczycy_wyniki.html


Temat: proszę o interpretację wyników
proszę o interpretację wyników
Na USG wykryto u mnie guzek na płacie tarczycy ok 6mm. Moje wyniki z początku września:TSH 1,83 (0,25-5), FT3 4,22 (4,0-8,3)- 5,12%, FT4 10,41 (9,0-20,0)-12,82%. Mam niskie żelazo, cholesterol 213 (120-200), Trójlicerydy 200 (40-140).
Ostatnio w ciągu 4 miesięcy przytyłam ponad 10 kg, wypadały mi włosy ogólnie brak siły i nic mi się nie chce.
W tym tygodniu powtórzyłam TSH - wynik 1,35 (04-4,0)
Lekarz mówi mi że nic się nie dzieje, a ja się źle czuje.
Byłabym wdzięczna o pomoc w interpretacji wyników. Serdecznie pozdrawiam
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,103246866,103246866,prosze_o_interpretacje_wynikow.html


Temat: guz na tarczycy
Najwazniejsze to zrobic biopsje i czekac na wynik. To badanie jest
rozstrzygajace, chociaz w przypadku guzkow pecherzykowych nie
zawsze. Dwa lata temu rowniez zupelnie przypadkowo przy robieniu USG
piersi, lekarz zbadal mi tarczyce i wykryl 6mm guzek
hypoechogeniczny. Wlasnie ze wzgledu na te ceche zaproponowal
biobsje, ktorej wynik otrzymalam po 4 dniach. Niestety u mnie to byl
rak brodawkowaty i nastepnie calkowite wyciecie tarczycy. Nie mialam
absolutnie zadnych objawow wczesniej ze strony tarczycy a hormony w
zupelnym porzadku. Tak wiec najlepiej kazdego guzka potraktowac
biopsja, zeby spac spokojnie. Ja jestem bardzo wdzieczna lekarzowi,
ze wlasnie takiego malego guzka zobaczyl i chcial od razu nakluc, bo
dzieki temu nie mial on szans urosnac i zostal wyciety w stadium
zwanym mikrorakiem, co w zasadzie lekarze uwazaja za wyleczenie. Ale
dostalam pozniej jeszcze radiojod i stale badania kontrolne przez 5
lat. Po tym czasie wyrzucaja kartoteke i mozna zapomniec o tej
chorobie. Nie zamierzam cie absolutnie straszyc, tylko uczulic
innych, zeby nie bali sie biopsji i jak najmniejsze guzki, ktore
wygladaja podejrzanie nakluwac i sprawdzac, bo jest to najlepsza i
praktycznie malo inwazyjna metoda diagnostyczna. Napisz, jak
bedziesz miala wynik biopsji, trzymam kciuki, zeby to byl zwykly
gruczolak czy zwapnienie.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,96772750,96772750,guz_na_tarczycy.html


Temat: carcinoma papillare wynik badania histopatolog.
Nie ma sie czego bac. Najpierw czeka cie operacja.Jesli w
rozpoznaniu z biobsji jest carcinoma papillare, to wycinaja cala
tarczyce. Moj guzek mial 6mm i zakwalifikowali go jako
mikrocarcinoma papillare(tak kwalifikuja do 1 cm). Bardzo balam sie
operacji, ale to nic strasznego, dosc szybko dochodzi sie do
siebie,mnie bardzo bolalo gardlo, to po rurce od tlenu w trakcie
operacji,ale pomagal strepsils intensiv.Pilam tez wapno, bo troche
uszkodzili przytarczyce.Po pol roku wszystko wrocilo do normy.Na
poczatku nie kaza smarowac niczym blizny, az do czasu gdy sie wygoi.
Pozniej smarowalam kontratubeksem i dostalam bliznowca, wiec
szczerze nie polecam, bo duzo osob jest uczulonych na te masc, a
pozniej pomogl mi nasz poczciwy cepan.W lipcu minal rok od operacji
i nie mam prawie sladu na szyi. Pamietam o tym tylko dlatego, ze
musze brac codziennie hormon oraz jezdzic na kontrolne badania. 3
miesiace po operacji mialam podany radiojod, ja w Warszawie, ale
najlepiej jest w Gliwicach.Pozniej 2-3 tygodnie separacji od
bliskich i mam nadzieje zyc spokojnie dlugie lata. Tak wiec glowa do
gory, ja wrocilam do pracy i normalnego zycia po pol roku, moglam
wprawdzie wczesniej, ale nie mialam takiej potrzeby, wiec sobie
troche poleniuchowalam.Pozdrawiam i zycze usmiechu i podejscia do
tej choroby, jak do grypy.Trzeba to przejsc, a ja dziekuje Bogu, ze
to "tylko" tak wygladalo i nie musialam przechodzic innych
wyczerpujacych terapii, jakie stosowane sa w innych nowotworach
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,81730045,81730045,carcinoma_papillare_wynik_badania_histopatolog_.html


Temat: guzek na usg tarczycy a na badaniu 3 guzki
guzek na usg tarczycy a na badaniu 3 guzki
Witam,

prosiłabym o informacje ...
Robiłam usg na którym wyszedł 4mm guzek, 3 dni później robilam
następne usg na którym również wyszedł guzek ale 2,6mm (ponoć to
kwestia sprzętu). Tarczyca nie powiększona, wszystko inne w porządku
poza tym guzkiem.
Tydzień później poszłam do endokryloga, który po zbadaniu
(naciskaniu) mojej tarczycy stwierdził, że są tam 3 guzki i jest to
wole guzowate.

Czy to jest możliwe żeby na usg nie wyszły guzki, któe wyczuł lekarz?
Lekarz stwierdził, że badanie usg jest badaniem subiektywnym -
lekarz opisujący pisze co widzi i dlatego ta różnica.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,84878053,84878053,guzek_na_usg_tarczycy_a_na_badaniu_3_guzki.html


Temat: guzek na usg tarczycy a na badaniu 3 guzki
jedno i drugie usg robiłam prywatnie i wydawało mi się, że w dobrych
poradniach.

Jedno robiłam w poradni profesorskiej w Warszawie, gdzie lekarz
stwierdził, iż tarczyca jest prawidłowej wielkości i położenia -
płat prawy 12x15x44mm. Cieśń gr do 4 mm. W prawym płacie bocznie
stwierdza się drobny śr ok 2,6mm guzek otorebkowany lito płynowy,
niepodejrzany. Nie stwierdza się powiększenia węzłów chłonnych szyi.

Drugie robiłam u siebie w mieście i napisano mi, że prawy płat ma
14x18x67mm a lewy 15x17x60mm, natomiast cieśń 1,9mm. Oba płaty są
niepowiększone, normoechodenne, nie schodzą poniżej wcięcia mostka.
W prawy płacie tarczycy widoczne w dolnym biegunie hypoechodenne
ognisko o śr. 4mm - guzek. Lewy pła bez zmian ogniskowych. Wskazana
konsultacja endokrynologiczna.

Jeżeli uważacie, że powinnam powtórzyć usg to daj namiary
prywatnie ... Ja już zgłupiałam i nie wiem co myśleć. Jestem w
kropce. Poszłam do jednego endo i dała mi tabletki euthyrox50.
Poszłam do drgiej endo w Wawie i prosiła żeby odstawić tabletki i
zrobić badania o których pisałam wyżej. Mówiła, że jeżeli badania
wyjdą dobrze to te guzki można wyleczyć (bo nie każde można)... Nie
wiem komu wierzyć i co robić ...

Bardzo proszę o rade i namiary jak coś na dobre usg ...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,84878053,84878053,guzek_na_usg_tarczycy_a_na_badaniu_3_guzki.html


Temat: Ciąża- błagam o pomoc
Ciąża- błagam o pomoc
Jestem w 15 tygodniu ciąży. Nigdy nie miałam problemów z tarczycą (a
przynajmniej nie miałam tego żadnych objawów). W grudniu poroniłam w
8 tygodniu (ciąża od początku nie rozwijała się prawidłowo). W
ramach badań dostałam skierowanie na TSH, które wyniosło 3,840. Niby
w normie, a jednak mój ginekolog się przestraszył i kazał zrobić fT3
i 4, które wyniosło odpowiednio 3,00 i 1,14, czyli wszystko ok.
Później kolejne badanie 19.11.2008-TSH 2,318, fT3-3,15 i fT4 0,97.
Po wizycie u endo dostałam Euthyrox N 25 (byłam wtedy w 14 tc)1
tabletkę rano i skierowanko na USG tarczycy. I to włąśnie USG mnie
przeraziło. Tarczyca nie jest powiększona, ale w prawym płacie jest
obecna zmiana płynowa 10,6x10,6mm, a w płacie lewym owalny
hypoechogeniczny guzek lity wielkości 13,7x7,1mm. Lekarz wykonujący
usg nastraszył mnie, że mogę stracić tą ciążę, że tamto poronienie
to było przez tarczycę, że trzeba wykonać biopsję i być może czeka
mnie leczenie operacyjne. Tak cholernie się boję! Przez kilka dni
schudłam 2 kilo, żyję w ciągłym stresie przez ten wynik. Wizytę u
endo mam za 2 tygodnie. Powiedzcie mi, czy w ciąży wykonuje się
biopsję? Czy jest szansa na leczenie farmakologiczne tego guza? Ja
nie chcę iść pod nóż, szczególnie w ciąży! Błagam, pomóżcie, bo
wykończy mnie to ciągłe myślenie...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,87632388,87632388,Ciaza_blagam_o_pomoc.html


Temat: pytanie do kudlata28 - usg Olsztyn
Mój opis:
"tarczyca dwupłatowa, położona prawidłowo,niepowiększona.
(prawy płat - ok. 5x1,6x1,6 cm.;lewy 5x1,3x1,6 cm;cieśń grub. 3 mm; obj.11ml)
Miąższ gruczołowy o obniżonej echogeniczności, niejednorodny.
Hipoechogeniczny guzek śr.6mm w dolnym biegunie płata prawego, przy tylnej
powierzchni. Unaczynienie miąższu nieco wzmożone. Odczynowe węzły chłonne
poniżej płatów i nad cieśnią, pozostałe okoliczne węzły chłonne niepowiększone."

Jeżeli chodzi o badania to ja przed wizytą ustalam co mam mieć ze sobą,
zazwyczaj robię badania tak, żeby mieć "świeże". Jak masz wątpliwości to zawsze
możesz zadzwonić i się podpytać
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,91771810,91771810,pytanie_do_kudlata28_usg_Olsztyn.html