generau i jego historie

photo

Temat: reumatoidalne zapalenie stawów


Żeby rozpoznać albo wykluczyć reumatoidalne zapalenie stawów, to co się
bada? Czynnik lateksowy wypadł ujemnie. Ale prawdopodobnie nie ma
pewności, że to wyklucza podejrzenie o zapalenie stawów.

Pozdr.
A.


Rozpoznanie stawia się na podstawie kryteriów ACR (American College of
Rheumatology).
Muszą byc spełnione = 4 kryteria ; pierwsze cztery muszą trwać = 6 tyg.

1. sztywność poranna palców
2. zapalenie = 3 stawów
3. zapalenie stawów ręki
4. symetryczne zapalenie stawów
5. guzki reumatoidalne
6. obceność czynnika reumatoidalnego we krwi
7. zmiany radiologiczne

o tym, czy kryterium zostało spełnione decyduje lekarz, nie pacjent...

różnicowanie:

SLE, twardzina układowa, zapalenie skórno-mięśniowe/wielomięśniowe, mieszana
ch. tkanki łącznej, układowe zapalenia naczyń, polimialgia reumatyczna, ch.
Stilla, wirusowe/bakteryjne zap. stawów, nowotwory, gorączka reumatyczna,
ostry napad dny, bakteryjne zap. wsierdzia, borelioza  i wiele wiele innych
chorób...

bibliografia: choroby wewnętrzne pod redakcją prof. Szczeklika


Źródło: topranking.pl/1851/reumatoidalne,zapalenie,stawow.php


Temat: reumatoidalne zapalenie stawów


Rozpoznanie stawia się na podstawie kryteriów ACR (American College of
Rheumatology).
Muszą byc spełnione = 4 kryteria ; pierwsze cztery muszą trwać = 6 tyg.

1. sztywność poranna palców
2. zapalenie = 3 stawów
3. zapalenie stawów ręki
4. symetryczne zapalenie stawów
5. guzki reumatoidalne
6. obceność czynnika reumatoidalnego we krwi
7. zmiany radiologiczne

o tym, czy kryterium zostało spełnione decyduje lekarz, nie pacjent...

różnicowanie:

SLE, twardzina układowa, zapalenie skórno-mięśniowe/wielomięśniowe,
mieszana ch. tkanki łącznej, układowe zapalenia naczyń, polimialgia
reumatyczna, ch. Stilla, wirusowe/bakteryjne zap. stawów, nowotwory,
gorączka reumatyczna, ostry napad dny, bakteryjne zap. wsierdzia,
borelioza  i wiele wiele innych chorób...

bibliografia: choroby wewnętrzne pod redakcją prof. Szczeklika


Interesuje mnie ten punkt 6: obecność czynnika reumatoidalnego we krwi.
Odczyn lateksowy to nie jest jedyny czynnik, prawda?

A.


Źródło: topranking.pl/1851/reumatoidalne,zapalenie,stawow.php


Temat: d r ę t w i e n i e
Dzięki tyche za odpowiedź. Ja byłam u reumatologa stwierdzil u mnie rzs, ale
wg niego nie mam podstawowych objawów jak puchnięcie czy guzki reumatoidalne,
wyszedł tylko dodatni czynnik reumatoidalny walera rosa. Nie wiem czy tylko na
tej podstawie można stwierdzić rzs. Czytałam troche o rzs i nie ma tam o
dretwieniu. Przyznam że bardzo się boję sm. Oglądałam różne programy o sm i to
jest naprawdę wredna i podstępna choroba, przy której występuje dretwienie i
ból stawów. Chyba popadam w depresję. Pozdrowionka kaśka
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,16,6038197,6038197,d_r_e_t_w_i_e_n_i_e.html


Temat: Czyżby tu było moje miejsce?
Wiem że jestes chora...ale uśmiałam sie do łez czytając Twój wątek!A
te buły co o nich piszesz to są wielkości buły czy czegos mniejszego?
Bo ja mam przy łopatkach takie zgrubienia co mnie cholernie
bolą,tylko ze one są wielkości,powiedzmy kasztana(owoc kasztanowca!)
Co to może byc?Kiedyś jak dostałam kręczu karku (wtedy myślałam ze
żle spałam dopiero teraz dotarło do mnie ze to tzw sztywnienie karku)
poszłam na masaże i pytam tej pani czy ona to wyczuwa,powiedziala ze
tak,pytam co to,a ona ze pierwszy raz takie coś widzi,ale postara
sie to poupychać...nie wiem gdzie to upchać chciała ale i tak
nieupchała...potem pytałam lekarzy,jeden powiedział ze to
zwyrodnienia jakieś,inny ze to mogą być guzki reumatoidalne...może
Ty mi powiesz co to,albo ktoś kto to przeczyta !.kasia.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,26140,64550152,64550152,Czyzby_tu_bylo_moje_miejsce_.html


Temat: Moja historia..POMOCY
Uważam że jest sens robienia anty Tpo. mi ft3 i ft4 wyszło w normie, natomiast
anty TPO mam podwyższone. dodam że warto zrobić USG tarczycy, Ja w poniedziałek
zrobiłam prywatnie.
Mimo że tarczyca nie jest powiększona, mam drobne guzki na tarczycy i mało
specyficzny i niejednorodny obraz.
Więc było warto, tylko zaznaczam dobry gabinet, sprawdzony lekarz, polecony
najlepiej.

Podobne problemy miałam. Rezonans, ortopeda, fizykoterapie, EG, dużo tego było.
też puchło, też bolało. ale wszystkie wyniki były dobre.
Myślę, że to ma duży związek z tarczycą, przy Hashimoto może wystąpić
jednocześnie reumatoidalne zapalenie stawów. Warto wybrać się do reumatologa z
wynikami takimi jak cała morfologia, OB, fosfataza alkaliczna, CRP, białko
całkowite, i proteinogram.

Pozdrawiam.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,74389476,74389476,Moja_historia_POMOCY.html


Temat: Anty-TPO >1000 | TSH3 1,2 | Anty-TG 89,5 biopsja??
Anty-TPO >1000 | TSH3 1,2 | Anty-TG 89,5 biopsja??
Co moga oznaczac ponizsze wyniki badan?
TSH 3-cia generacja 1,20 w normie (norma 0,4-4,0)
Przeciwciała Anty-TPO >1000 (norma 10-40)
Przeciwciała Anty-TG 89,54 w normie (norma <115)
Biopsja: w rozmazie z guzka, posrod elementow morfotycznych krwi,
widoczne platy i grupy tyreocytow, niektore z obrazami metaplazji
oksyfilnej. Obraz odpowiada zmianom zwyrodnieniowym w obrebie wola
guzowatego.
Sa to wyniki mojej mamy. Guzki ma juz kilkanascie lat, ale nigdy nie
miala przeciwcial.
Ja choruje na reumatoidalne zapalenie stawow (choroba z autoagresji)
i rok temu stwierdzono u mnie wczesne autoimmunologiczne zapalenie
tarczycy. Mam podwyzszone ktores przeciwciala, nie pamietam ktore,
ale nie tak znacznie. Dopoki poziom hormonow mam w normie, nie bede
poddawana zadnemu leczeniu.
Dziekuje.

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,98773932,98773932,Anty_TPO_62_1000_TSH3_1_2_Anty_TG_89_5_biops.html


Temat: nowotwor kosci
może pójdź do reumatologa, porób badania ogólne, morfologię z rozmazem ew oznacz
poziom wapnia we krwi- to lekarz rodzinny,- przy zapaleniu stawów , właśnie
wokół stawów tworzą się guzki reumatoidalne, jeśli na rtg nic nie wyszło, to
chyba nie powinnaś się martwić nowotworem, można by się pokusić o scyntygrafię,
ale na to trudno dostać skierowanie, jeśli nie ma konkretnych przesłanek
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,37372,59166452,59166452,nowotwor_kosci.html


Temat: Mam powod do smiechu...
Mam powod do smiechu...
Od dwoch dni rozmieszam moich znajomych do lez. Otoz czytam im fragment
ulotki dolaczonej do leku ktory namietnie lykam. W ulotce opisano takze
dzialania niepozadane owego:

"kurcze miesni, bol miesni, miopatia, rozpad miesni prazkowanych, bol stawow,
zaburzenia czynnosci niektorych nerwow czaszkowych (w tym zaburzenia smaku,
zaburzenia ruchow niekontrolowanych przez wzrok, porazenie nerwu twarzowego),
drzenia, zawroty gtowy, utrata pamieci, przeczulica, neuropatia obwodowa,
porazenie nerwow obwodowych, zaburzenia psychiczne, lek, bezsennosc,
depresja, anafilaksja, obrzek naczynioruchowy, zespol podobny do tocznia
rumieniowatego, bole miesni typu reumatoidalnego, zapalenie naczyn, plamica,
matoplytkowosc, leukopenia, niedokrwistosc hemolityczna, dodatni wynik
badania na obecnosc przeciwcial przeciwjadrowych, zwiekszone OB, eozynofilia,
dreszcze, uderzenia goraca, rozbicie, dusznosc, martwica toksyczno-rozplywna
naskorka, rumien wielopostaciowy, w tym zespol Stevensa-Johnsona, zapalenie
trzustki, zapalenie watroby, w tym przewlekle czynne zapalenie watroby,
zoltaczka zastoinowa, stluszczenie watroby, w rzadkich przypadkach marskosc
watroby, piorunujaca martwica watroby i rak watrobowokomorkowy, jadlowstret,
wymioty, wylysienie, swiad, roznorodne zmiany skorne (np, guzki, zmiany
zabarwienia, suchosc skory i blon sluzowych, zmiany dotyczace wlosow lub
paznokci), utrata libido, zaburzenia wzwodu, progresja zacmy, porazenie
miesni oka."

Prawda, ze smieszne???!!!
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,540,5952744,5952744,Mam_powod_do_smiechu_.html


Temat: guzki reumatoidalne
guzki reumatoidalne
Mam 27 lat jestem astmatyczką. Kilka miesięcy temu pojawiła sie narośl w
okolicy stawu, osunięto ją , po 3 tygodniach nastąpiła wznowa w styczniu
ponownie ja osunięto. W badaniu hist-pat wyszły guzki reumatoidalne.W
badaniach jakie zlecił lekarz wszystko jest ujemne test lateksowy,
przeciwciała przeciw RZS, jedynie co jest podwyższone to OB, PLT.
Ok kilku lat mam bóle stawów, takie rwące, nie towarzyszy temu nic więcej. Po
lekach p/bólowych przechodzi. Niepokoi mnie to ,ze zawsze odkąd pamiętam "
trzeszczało mi w stawach" ale w ostatnich kilku miesiącach jest to nie do
zniesienia w zasadzie trzeszczy przy prawie każdym ruchu nawet w kręgosłupie.
Doszło do tego że sięgając po coś na półce obcy ludzie sie oglądają bo to
poprostu słychać.
Mam pytanie czy obecność guzków, chrupanie i taki ból może sugerować coś
poważnego?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,923,77635760,77635760,guzki_reumatoidalne.html


Temat: Podwyzszone OB???
Jeżeli będzie to dla Ciebie pocieszeniem to wiem, że coś co pojawia się nagle w
postaci guzka (mam na myśli, że pojawia się z dnia na dzień lub w ciągu 2-3
dni), nie jest z pewnością nowotworem. W Twoim przypadku jest to na pewno
powiększony węzeł limfatyczny. Tak ze 2 lata temu też pojawił mi się taki guzek
z dnia na dzień, był duży(wielkości orzecha włoskiego) i bolesny. Skoczyła mi
też temperatura, miałam nawet dreszcze. Trwało to parę godzin. Wpadłam w
panikę. Lęk potęgowała świadomość, że karmię piersią synka. Bałam się również o
niego. Pobiegłam do lekarza. Zbadało mnie trzech specjalistów w tym ginekolog,
chirurg i onkolog. Wszyscy orzekli, że należy poczekać 2-3 dni bo wszystko samo
wróci do normy. Tak zrobiłam. Węzeł po 2 dniach wrócił do pierwotnych rozmiarów
ale był zwiastunem choroby - reumatoidalnego zapalenia stawów, które do dzisiaj
mi doskwiera. Powstało z mojej głupoty: w zimny, wietrzny dzień wyskoczyłam na
dwór rozgrzana wprost z gorącego solarium. Nie ważne, że prosto do samochodu i
tak mnie wystarczająco owiało. Tak więc różna jest etiologia powiększenia nagle
węzłów ale nie oznacza od razu powstania nowotworu. Pozdrawiam
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,37153729,37153729,Podwyzszone_OB_.html


Temat: Potworne bóle mieśni pleców i szyi
Urazu nie bylo?

Moze samo przejdzie wkrotce a jak nie to trzeba dalej diagnozowac.

Jak nie przejdzie to w gre wchodza rozne mniej lub bardziej paskudne choroby np
cervical rib, wirusowe zapalenie opon, wylew podpajeczynowkowy, infekcja (zrobic
badania krwi na czynniki infekcyjne), moze jakis guzek gdzies rosnie (rezonans
moze wykazac - jest dokladniejszy niz zwykle rtg), choroby rdzenia kregowego,
mielopatia, choroby miesni, reumatoidalne zapalenie stawow itp.

Mozesz pokazac sie u neurologa na poczatek.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,67757549,67757549,Potworne_bole_miesni_plecow_i_szyi.html


Temat: Reumatoidalne zapalenie stawów
Diagnostyka rzs opiera się na:
1. Obrazie klinicznym- zapalenie (ból+obrzęk) określonych stawów przez min.
6tyg., często sztywność porannaɭh, czasem guzki reumatoidalne
2. Badaniach dodatkowych: podwyższone wskaźniki stanu zapalnego (OB, CRP,
inne), obecności czynnika reumatoidalnego ale uwaga: jego brak nie wyklucza
choroby, a obecność nie świadczy o chorobie (wystpuje w innych chorobach ale
także i u zdrowych osób)
3. Badaniach radiologicznych stawów (zwłaszcza rąk i stóp)
Konieczne jest także wykluczenie innych przyczy zapalenia stawów (a jest ich
bardzo wiele do zupełnie banalnych do poważnych).
Dopiero całokształt obrazu klinicznego i wyniki badań dodatkowych pozwalają na
postawienie tego rozpoznania. Żaden pojedynczy objaw ani wynik badania
dodatkowego nie pozwala na ustalenia rozpoznania. Rozpoznawanie rzs należy do
reumatologów. Pozdrawiam.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,9212200,9212200,Reumatoidalne_zapalenie_stawow.html


Temat: Reumatoidalne Zapalenie Stawów - RZS
Gość portalu: Marek napisał(a):
> ... w "bajki" o wyleczeniu rzs przez stosowanie odpowiedniego zywienia,
> pewnie nikt nie uwierzy. Ale tak sie zdarzylo...

To znaczy jak się zdarzyło? Zniknęły przykurcze i wyprostowały się palce? W to
nie uwierzę, bo cudów nie ma, natomiast możliwe jest zniknięcie opuchnięć, bólu
i guzków reumatoidalnych, bo to się zdarza podczas remisji. Zwyrodnienia w
obrębie stawów, przykurcze, zaniki kości są jednak nieodwracalne i może je
usunąć jedynie rekonstrukcja chirurgiczna. Kości ludzkie to nie paznokcie ani
włosy i nie posiadają zdolności regeneracyjnych.
Pozdrawiam.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,14596889,14596889,Reumatoidalne_Zapalenie_Stawow_RZS.html